Η τεχνική της μεταξοτυπίας


Η εκτύπωση με τη τεχνική της μεταξοτυπίας θεωρείται ως μια βιομηχανική μέθοδος για την εκτύπωση διαφόρων αντικειμένων. Στον κλάδο της ένδυσης αποτελεί την αρχαιότερη μέθοδο εκτύπωσης και παρά την εμφάνιση και εξέλιξη άλλων, κυρίως ψηφιακών μεθόδων, παραμένει ακόμα και σήμερα η κορυφαία επιλογή παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα.

Για την εκτύπωση χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό πλαίσιο (τελάρο) όπου στην κάτω του πλευρά βρίσκεται μια τεντωμένη, διάτρητη πολυεστερική γάζα. Με την χρήση ενός ειδικού χημικού προϊόντος (emulοsion) κλείνουν τα διάτρητα σημεία της γάζας και παραμένουν ανοιχτά μόνο αυτά που αποτελούν στοιχεία του σχεδίου.
Στην συνέχεια το τελάρο τοποθετείται σε μια περιστροφική μεταξοτυπική μηχανή και πάνω του τοποθετείται μελάνι. Με την κίνηση μια λαστιχένιας σπάτουλας το μελάνι περνάει μόνο απο τους ανοικτούς πόρους της γάζας και παραμένει στο ρούχο το οποίο βρίσκεται ακριβώς απο κάτω σε μια απόσταση 2-3 mm.
Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας σχετίζεται με το στέγνωμα του μελανιού πάνω στο ρούχο. Με την χρήση ειδικών φούρνων τα ρούχα περνάνε μέσα από ένα θερμαινόμενο τούνελ, παραμένουν εκεί για περίπου 3-4 λεπτά, και αφού το μελάνι έχει πολυμεριστεί σωστά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκτύπωσης.
Η μεταξοτυπία, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους εκτύπωσης, προσφέρει σημαντικά οφέλη. Οι εκτυπώσεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, προσφέρουν εξαιρετικές χρωματικές αποδόσεις και πολύ απαλή υφή. Οι στάμπες βινυλίου, καθώς και οι άλλοι τρόποι εκτύπωσης, αποτελούν ένα ξένο σώμα το οποίο θερμομεταφέρεται στο ρούχο κλείνοντας τους πόρους του υφάσματος χωρίς να επιτρέπεται στο δέρμα να αναπνέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου